Nu när julen nalkas är det många som väljer att inte köpa så många julklappar, medan andra väljer att slå på stort. Alla har inte råd att ösa presenter över nära och kära, andra kanske väljer bort klapparna av andra skäl. De som älskar att spendera tid och pengar kanske använder julen som en ursäkt att slösa lite extra.
Vi lekte med tanken att vi alla har en Fru Slösa och en Fröken Spara inom oss. För att hitta balans mellan dessa båda sidor kan vi behöva förstärka antingen slösasidan eller sparasidan. Det kan vara värt att pröva att känna efter hur vi ställer oss till dessa motpoler, och, att som ”Änglarna” alltid föreslår, tänka dem som ”två olika individer”.
Tid är pengar är ju ett bekant uttryck, och det är förvisso sant, men inte bara pengar. Tid är även att ge av sin tid utan att få betalt för tiden. Pengar kan vi få utan att behöva koppla den direkt till tid.
Begreppen Spara och Slösa är omfattande. Att spara kan vara att spara pengarna, inte unna sig att använda dem. Det kanske kommer tillfällen där de behövs mer… Det kan även vara att spara på saker som kan komma behövas senare. Eller som jag Hannah ”sparade” på min semester när jag precis börjat jobba som sjukgymnast. Jag kände att det var roligt att jobba och ”sparade” på semesterdagar tills jag en dag fick höra, att jag enligt lag måste ta ut en veckas semester nu. Så, så mycket för den ”sparade” semestern. Den semesterveckan spenderade jag i en grå, kall, trist och regnig november, när jag hade absolut noll glädje av den. Och så sägs det att ”den som spar den har. ”Kan vara något att tänka på…
Att leva livet som om varje dag vore den sista är ett annat välanvänt uttryck. Det har en fin andemening, men vi kan ju inte släppa allt vind för våg och bränna alla pengar, alla broar, för det kommer nästan alltid en morgondag som då är nutid, och vi behöver då ha något roligt kvar. Balansen är alltid viktig både inom oss och runt oss. Slösa inte bort livet genom att bara spara, men spara så vi kan leva gott och länge så länge vi lever. Det är vårt råd.
Ä-post (se Hannahs förmåga):
Spara och Slösa.
”Ingen av er föds med bara en Fröken Spara eller en Fru Slösa inom er. Både Spara och Slösa finns inom er alla. Så hur får då ett spara- eller slösabeteende fäste? Om ni nu tänker er dessa båda delar av er som två helt olika personer. Fröken Spara som vill ha kvar allt, pengar, mat, semester etc. Som tänker ”bäst att spara, det kan komma tillfällen då detta verkligen behövs. Lilla Spara kan vara så sparsam att hon endast spar det hon har och får, men Fröken Spara kan också vilja köpa sig det hon skall spara, så även hon kan slösa för att spara.
Fru Slösa däremot har inga problem med att spendera varje öre, så fort pengar kommer in går pengar ut. När tillfälle ges unnar hon sig lyx och flärd. Fru Slösa kan dock också variera i sitt slösande. Somliga öser pengar, kärlek och tid på alla nära och kära, medan andra väljer att lägga hela sitt slösande beteende på sig själva allena. Att unna sig det lilla extra och sen det ytterligare lilla extra, tills det lilla extra inte så lite längre.
Kan ni då vara vän med både Fröken Spara och Fru Slösa? Svar ja, men för att det ska bli så behöver ni presentera dem för varandra, så att de får lära känna varandra och så kunna vara vänner med er samtidigt. Det vill säga. att ni kan hitta en balans i hur ni förfar med era pengar, er tid etc. Sätt er ned med Fröken Spara och Fru Slösa i parterapi. Låt dem få berätta för varandra hur de tänker och hur de vill leva sina liv, så att de kan förstå varandra.
Om Spara och Slösa går ut på café, så kommer Spara välja det billigaste av det billiga, kanske kaffe med påtår, för då kan hon ju fylla på. Hon kanske tänker ”bäst passa på nu när jag kan”. Så hon dricker fler koppar än hon vill. Eller så är hon så rädd att slösa även på caféets kaffe att hon väljer att istället smutta på en kopp i flera timmar. Fru Slösa däremot köper in tårta på tårta och väljer sedan vad hon vill ha, kanske tar hon en tugga av varje och låter resten vara kvar. När Fröken Spara och Fru Slösa sen ska betala notan får Spara hicka, ska de dela på den? Eller ska en bjuda? Slösa är inte snål men i hennes givmildhet kanske hon inte alltid tänker att på att andra inte vill slösa såsom hon gör. Så hon kanske inte ens tänker på notan…”
Välkommen tillbaka nästa vecka!